bestfriendsforever.be
  Vriendschap

Vriendschap algemeen.

Ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander. Bij vriendschappelijke relaties komt dus altijd een soort liefde kijken. Dat is geen liefde in de betekenis van romantiek, maar je houdt altijd van je vrienden. Die liefde komt altijd van twee kanten: je kunt niet met iemand bevriend zijn die dat niet met jou is. En dat betekent dat de ander zich ervan bewust is dat jullie vrienden zijn.
Deze zes kenmerken moet een vriendschap zeker bezitten voordat het een echte vriendschap is:
1. Vriendschap is niet afhankelijk van geslacht
2. Vriendschap is liefde voor een ander, maar zonder seksuele betekenis
3. Vriendschap is tweerichtingsverkeer: de genegenheid is dus wederzijds
4. Beide vrienden zijn zich bewust van hun onderlinge vriendschap
5. Vriendschap is onzelfzuchtig: vrienden willen het beste voor elkaar
6. Vriendschap is niet exclusief: er is ruimte voor meerdere vrienden in ons leven

Vriendschap is een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een vriend. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'maat', 'gabber', 'slapie' of 'makker' of 'mattie'.
Vriendschappen worden gesloten. Met woorden, zoals kinderen dat doen ('zullen we vriendjes worden?'), of zonder. Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinnen voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de ene naar wat de andere nodig heeft en plaatst hij zijn eigen belangen/verlangens op de achtergrond

Mijnpaard.be